Barbecueën met beleid

Prachtig weer, supermooie voorspellingen, prefect weer om te barbecueën. Wie ‘s avonds tegen etenstijd een corona-proof buurtwandeling maakt, heeft hem daarom vast al geroken: de barbecue. Vroeg voor het jaar, maar alles is anders. Hou je hoofd er daarom extra goed bij.

Gekluisterd

Door corona zitten we aan huis gekluisterd. Veel klussen en tuinieren tussen het thuiswerken door, tijd nemen om lekker te koken. Wie een tuin heeft, heeft daarom vast de barbecue alweer tevoorschijn getoverd. Buiten braden kost meer tijd, maar als we iets hebben, is het tijd. En zelfs al is het misschien nog wat fris, het houtskool en de gasflessen zijn ondertussen op voorraad gebracht. Maar juist in deze wat ‘slome’ tijden is het zaak om extra goed op te letten bij het bereiden van een heerlijke tuin-avondmaaltijd.

Droog

Of je nu gaat barbecueën op houtskool, gas of elektriciteit hebt, enig nadenken voorkomt dat een vrolijk samenzijn verkeerd afloopt. Wanneer het – zelfs nu al volgens de waterschappen – lang droog is geweest, hoeft er maar een zuchtje wind te staan om hete vonken naar een droge struik te vervoeren. Ook een niet stabiel staande bbq, vooral in combinatie met spelende kinderen, levert alle ingrediënten voor een rampscenario.

Tips van de brandweer

De beste tips voor een veilige bereiding komen vanzelfsprekend van dé specialist op vuurgebied, de brandweer. Met als belangrijkste: barbecue nooit in huis om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Op brandweer.nl staat verder bijvoorbeeld:

  • Gebruik bij voorkeur briketten: deze zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken.
  • Gebruik aanmaakblokjes of –vloeistof en NOOIT benzine, petroleum of spiritus (een filmpje op de brand weer website laat zien waarom…)
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond, goed zichtbaar en buiten bereik van kinderen.
  • Scherm de barbecue af met een windscherm. Houd rekening met de windrichting in verband met overwaaien van vonken. Of kies een windvrije plaats.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
  • Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.
  • Snel doven? Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
  • Loop nooit met een brandende barbecue.
  • Gasbarbecue? Controleer dan de datum op de gasfles en slang en check deze laatste op gaatjes, bijvoorbeeld door er wat zeep op te smeren.
  • Elektrisch barbecueën? Pas op voor regen om kortsluiting te voorkomen en check het warmte-element op roest en slijtage.

Eet smakelijk.

tips veilig barbecueën