Verduurzamen eigen woning nog geen ‘gesneden’ koek

Er wordt veel over gesproken: verduurzamen van woningen. Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt echter dat maar liefst 43 procent van de huiseigenaren de komende vijf jaar nog geen ‘groene plannen’ heeft.

Hoge energierekening

En dat is jammer, zegt het Nibud. De organisatie die adviseert over hoe wij ons geld het beste kunnen besteden om financiële problemen te voorkomen, ongeacht de hoogte van het inkomen, ziet namelijk met lede ogen aan dat veel huishoudens zonder verduurzaming onnodig hoge energierekeningen gepresenteerd krijgen. Nog naast het feit dat een huis mogelijk minder waard wordt bij uitblijven van energiebesparende maatregelen.

Vijf jaar

Om dit gevoel te staven, vroeg het instituut 1.500 woningeigenaren naar hun plannen voor verduurzaming. Plannen die – zo blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek – de komende vijf jaar vooralsnog op de plank blijven liggen. Als voornaamste reden wordt aangegeven de onduidelijk over welke regelingen vanuit de overheid verwacht kunnen worden. Meer dan de helft van de huiseigenaren is volgens het Nibud van mening dat de overheid financiële ondersteuning moet leveren om woningen energiezuiniger te maken.

Lagere kosten

Op die regelingen – of ze wel of niet komen – wordt vooralsnog dus gewacht. Daarnaast heerst het vermoeden dat de kosten voor verduurzaming in de toekomst lager zullen worden en is ruim een derde van de woningeigenaren bang dat een investering in duurzaamheid op dit moment niet leidt tot waardevermeerdering van hun woning.

Energielabel?

Opvallende uitkomst van het onderzoek is bovendien dat vooral financieel zwakkere huishoudens wonen in huizen met slechtere energielabels. Juist zij hebben echter de meeste baat bij verduurzaming, vanwege de lagere energierekening die dit oplevert. Aan de andere kant moet aan deze huizen het meest gebeuren om het ‘groene’ gehalte op te krikken en ontbreekt het deze huishoudens aan financiële middelen hiervoor. Overigens: uit het onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de woningeigenaren niet eens weet welk energielabel hun woning heeft.

Duidelijkheid gewenst

Het Nibud pleit voor duidelijkheid op korte termijn over eventuele overheidsmaatregelen, zodat iedereen aan de slag kan. Ondertussen kun je je energielabel opvragen op www.zoekuwenergielabel.nl. Via deze pagina zijn ook tips te krijgen en informatie over bijvoorbeeld leningen en subsidies.